Nyomtatás, fénymásolás

fekete-fehér és színes

meleg laminálás
 

sima és dátumos bélyegzők

Szakdolgozat és diplomakötés, spirálozás

 

fekete-fehér és színes

Névjegykártya szerkesztés, nyomtatás, vágás

fekete-fehér és színes

Vakrámára feszített festővásznak

Póló nyomtatás

Egyéb ajándéktárgyak

Technikai segítség

Papírméretek

A0    841x1189 mm       B0  1000x1400 mm
A1 594x841 mm   B1 700x1000 mm
A2 420x594 mm   B2 500x700 mm
A3 297x420 mm   B3 350x500 mm
A4 210x297 mm   B4 250x350 mm
A5 148x210 mm   B5 175x250 mm
A6 105x148 mm   B6 125x175 mm

 

Nyomdai fogalmak

Szerkesztés

A megrendelő elképzelése alapján elkészül a nyomtatvány terve különböző grafikai programok segítségével.

Kifutó

Ha a nyomtatásra szánt anyag az oldal(ak) széléig érő képet, grafikát tartalmaz, minden esetben ún. kifutót kell alkalmazni, azaz az oldalak tartalmát körben a vágott méretnél nagyobbra kell szerkeszteni. Ennek célja a nyomdai feldolgozás során felmerülő vágási pontatlanság kiküszöbölése.
Emiatt a nyomdai anyagokra körben 3-5 mm kifutót kell hagyni.
Erre azért van szükség, mert egyetlen vágógép sem 100%-os pontosságú, néhány tizedmilliméteres tévedés előfordulhat.
A vágójeleken belül is érdemes 3 mm helyet hagyni, ide se tervezzünk szöveget. Így a vágás után is biztosan hibátlan anyagot kapunk vissza.

Korrektúra

Az elkészült grafikai terv átolvasás és javítás céljából a megrendelőhöz kerül, aki véleményezi és jóváhagyja az anyagot.

Levilágítás

Nyomdai feldolgozásra (lemezmásolásra) alkalmas filmek készítése. Manapság lézeres eljárással készül a nyomólemez, így egyre ritkábban használt eljárás.

Cromalin

A nyomtatás színhelyességéhez használható ellenőrzési lehetőség. A levilágított filmről fotótechnikai eljárással készül.

Digitális proof

Adathordozóról digitális eljárással készített próbanyomat color nyomtatvány színhelyességének ellenőrzésére.

CMYK nyomás, négyszínnyomás

A négy nyomdai alapszín alapján lehet színre bontani a színes képeket. Nyomda technikailag a négy alapszín: cián, magenta, sárga, fekete színek segítségével nyomtatható a reprodukálható rácspontokra bontott "grafika".

Direktszín

Színminta vagy Pantone szám alapján meghatározható szín. A nyomdai alapszíneken kívüli színek, amelyek nem egymással keveredve, egymásra nyomva adják meg a kívánt színt, hanem önmagukban. Ezeket a színeket nyomás előtt előre kikeverik, így a nyomdagép nem 4 színből rakja össze, hanem 1-ből. Használni szokták szitázánsnál, vagy ha egy szóróanyagot olcsóbban akarnak kinyomni, és elég egy-két az alap színekkel nem megeggyező szín.
Másik felhasznállási terület, mikor fontos a színhűség és a minőség. Ekkor a négy alap színen kívül akár még négy direkt színt is meg szoktak határozni, amivel a logót, vagy egy-egy mintát nyomnak ki.

Ofszet nyomtatás

Úgynevezett síknyomtatás, vagyis a nyomólemez felületén se kiemelkedés se mélyedés nincsen. A litográfia az alapja.

Flexonyomtatás

A flexográfia a rotációs magasnyomtatás egyik legfiatalabb és legdinamikusabban fejlődő ága, ahol a nyomtatás rugalmas nyomóformáról hengerpalástra rögzítve történik, tekercses alapanyagra. Manapság már ugyanolyan minőségre képes, mint az ofszet technológia. Magyarországon elsősorban a csomagolástechnika területén alkalmazzák: csomagolóanyagok, címkék előállítására.
A flexográfia a magasnyomtatás egyik legfiatalabb és legdinamikusabban fejlődő ága, ahol a nyomtatás rugalmas nyomóformáról hengerpalástra rögzítve történik, végeredményül tekercses kivitelű nyomtatványt kapunk. Manapság már ugyanolyan minőségre képes, mint az ofszet technológia. Magyarországon elsősorban a csomagolástechnika területén alkalmazzák: csomagolóanyagok, címkék előállítására.)

Dombornyomtatás

Olyan nyomtatási eljárás, amelynek célja a betűk, rajzok, emblémák reliefszerű kidomborítása a papír felületéből.

Felületkezelés

Lakkozás: a nyomott felület kopásállóságát növeli, meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Fényes vagy matt változatban létezik.
Formalakkozás esetén csak a fényes lakk kerül felhasználásra, és csak meghatározott részeket (betűt, képet, alakot, emblémát) vonunk be vele.

Felületnemesítés

különböző színű (arany, ezüst, bronz, hologramos… stb) metál fóliákat égetünk a papírra, mely még elegánsabbá teszi a címkét. Ahogy a stancolásnál a stancszerszámra, itt is szükség van egy egyedi formára készített klisére, amelyet csak az adott megrendelő termékeihez lehet használni

Vágás

A nyomtatványt korszerű programozható vágógép segítségével vágják pontos méretre.

Ívek hajtása

A kiadványok jellegének megfelelően a kinyomott íveket hajtogató gép segítségével 1x, 2x vagy 3x meghajtják.

Biegelés

Hajtások jelző nyomása, amellyel a kiadvány (például könyvborító) jobb nyithatóságát, vagy (például prospektus, dosszié) könnyebb záródását biztosítják

Perforálás

A papír előírt helyén szaggatott késsel való beütése vagy sorozatos átlyukasztása a le-, ki- vagy széttéphetőségének elősegítésére. 

Riccelés

Öntapadó címke olyan bemetszése, amely a címke hordozóját nem éri el. Ricceléssel érhető el, hogy a címkék a hordozó papírról egyenként leszedhetők legyenek

Stancolás

Egyedileg készített késformával a nyomatot a kívánt formára vághatják, illetve kívánt részek belőle kivághatók. Adott formát követő kivágó kés a nyomdagépbe helyezve a papírból úgy szakítja ki a szükséges, vagy felesleges részt, mint háziasszony a pogácsát. Felhasználási terület: egyenes vonalú vágástól eltérő, speciális alakú címkék, nyomtatványok, lyukak.